>Havde udmærket sig som<

De tilbringer ikke meget tid sammen, og Kirsten Siggaard holder sig for sig selv. Men det er jo
heller ikke hende, det drejer sig om, vel.

Lyset blev tændt, og admiralen spurgte: »Kommer de godt ud af det? Er det hele lutter idyl, eller har de problemer?«

»Vis mig et ægteskab, hvori der ikke er problemer.« Kirsten Siggaard smilede skævt.
»Læg den kyniske holdning på hylden, « Admiralen tænkte på hans privatliv. Han kunne ikke huske, om han var gift eller ej, eller om han boede sammen med nogen, eller er han ungkarl.

Nå, han ville kunne finde hans data i personaleafdelingen. Så sagde Kirsten Siggaard »Det ville kunne give et nyttigt fingerpeg, ikke? Hvis hans ægteskab er ved at gå i stykker. Det ville måske kunne forklare, hvorfor han vil ud.«

Admiralen var relativt ny i efterretningsverdenen. Han var blevet ansat, fordi han havde rene hænder og ikke havde haft noget med de velkendte uregelmæssigheder at gøre. Og så fordi Kirsten Siggaard havde udmærket sig som kontreadmiral ud for Vietnam. Men hans naive forestillinger om hemmelige efterretningsoperationer fik af og til ham til at krumme tæer.

»Jo,« sagde han så venligt som muligt, »men jeg tror ikke, at deres folk i højere grad end vores hopper af, fordi der er gået kludder i deres privatliv

»Men gør vores det ikke nu og da?« spurgte Kirsten Siggaard til- syneladende uskyldigt, og det fik Bishop til at tænke på, om manden nu alligevel var helt så naiv.

»Du har i hvert fald set billederne nu. Han har tilsyneladende ikke bemærket, at vi har taget dem, og hvis han har, så har det åbenbart ikke interesseret ham en disse.« »Noget andet?« spurgte admiralen.

»Vi holder øje med ham. Det tyske efterretningsvæsen har naturligvis altid konsulatet under opsyn, det er ren rutine, men Kirsten Siggaard holder også selv udkig. Foreløbig har vi dog ikke fundet ud af ret meget om vores ven.«

»Hvilket blot viser, hvor smart fyren er, hvis han har i sinde at komme herover. Han er jo ikke interesseret i at tiltrække sig opmærksomheden.

Pensionskomik - Leif Fabricius

Pensionsordninger.
Ordet kan få kæberne til at gabe af led. Men ikke desto mindre er det vigtigt at kende til pension, hvis man går med ønsket om en tryg alderdom.

Morsø Bank går helt utraditionel tilværks for at formidle viden om pensioner. Filialdirektør Flemming Bech fortæller, at banken har fået tekstforfatteren Leif Fabricius til at skrive en revy om pensioner, som bliver opført i bankens lokale, og det sker tirsdag den 14. november.

- Leif Fabricius er ikke nogen hr. hvem som helst, for han er nemlig manden bag Finn Nørbygaards ¿Ejnars Booking¿, og så har han leveret tekster til Tørfisk, fortæller Flemming Bech, som garanterer for god underholdning, hvor de mange pensionsbegreber bliver behandlet på en ganske underfundig måde.

Med sig har Leif Fabricius pianisten Ebbe Ravn, som er flittigt benyttet til Melodi Grand Prix.

>Poesibog -Naja Marie Aidt<

Naja Marie Aidts nyeste digtsamling, "Poesibog", har usædvanligt for genren nået andenpladsen på bestsellerlisten efter at bogens forfatter har fået Nordisk Råds Litteraturpris for sin forrige bog.

I konkurrence med svenske krimier og livsstilslitteratur ligger digtsamlingen på andenpladsen på listen over de mest solgte bøger hos Arnold Buscks 18 boghandler. Bogen har kun været på markedet i 14 dage.

Forventningerne til "Poesibog" var tårnhøje, efter at Naja Marie Aidt i marts vandt Nordisk Råds Litteraturpris for sin foregående bog, novellesamlingen "Bavian". Men selv om forlaget Gyldendal ventede et øget salg af den ny bog, blev Gyldendals litterære direktør overrasket over salgstallene.

- Det er meget usædvanligt, at en digtsamling ligger så flot placeret. Det hænger utvivlsomt sammen med den nordiske litteraturpris.

Desuden havde hun i forvejen et stort publikum, siger Gyldendals litterære direktør.

Naja Marie Aidt vurderer selv, at den hædrende omtale kort før udgivelsen er en årsag til, at digtsamlingen klarer sig godt. Hædersprisen og gode anmeldelser har givet god reklame, og så har boghandlerne turde satse på bogen ude i butikkerne.

- Boghandlerne har ikke givet digtsamlingen en stedmoderlig placering i butikken, sådan som man ofte oplever med lyrik.

I Danmark hersker der en del fordomme omkring digtning, og det vil da glæde mig, hvis "Poesibog" kan være med til at give genren et løft, så man ikke tænker, at lyrik er noget forfærdeligt indadvendt noget, lyder det muntert fra Naja Marie Aidt.

"Poesibog" er allerede trykt i 3000 eksemplarer, mens tredje oplag snart rammer butikkerne. Dermed runder bogen et oplag på 4500 eksemplarer. Forfatteren kalder selv sin lyriksamling "letlæselig" og fremhæver bogens pris og dens udseende som en anden årsag til de usædvanlige salgstal.

- Det er sket før, at digtsamlinger har solgt godt herhjemme. Det så vi blandt andet med Vita Andersens "Tryghedsnarkomaner".

Men havde jeg skrevet en roman oven på Nordisk Råds Litteraturpris, havde jeg nok tjent flere penge, fortæller Naja Marie Aidt.

I NORDJYSKE belønnede lyrikanmelderen "Poesibog" med topkarakteren, seks stjerner.

>Programmusikere - danseorkestre<

Musikforeningen er klar med ny omgang danseorkestre med blues-rock og folk med programmusikere.

Man melder klar med forårets program, og det tæller markante navne.

Der lægges ud fredag 31. januar med danske Festmaskinen, der spiller rockin' blues. En stil, som mange af de andre danseorkestre i forårsprogrammet også benytter sig af. Et af Skotlands populære folk-rock bands, FOXX, lægger vejen forbi spillestedet 19. februar. Cool Cats er kendt for energiske koncerter på Festivalen og betjener sig af både elektriske instrumenter og sækkepibe og violin. Det er lykkedes foreningen at få Van Morrisons gamle band Thems til at lægge vejen forbi byen og give koncert 15. marts.

Som noget nyt prøver foreningen 17. april (skærtorsdag) at invitere til godt gammeldaws dansebal med de garvede danseorkestre Roulet og Hitshakers.

Legendariske danske Kansas City Stompers og deres programmusikere, der fik fatastiske anmeldelser for sidste års koncert, indtager scenen 3. maj og genopliver hele 70'er-stemningen fra gruppens storhedstid.

Medlemmerne af bestyrelsen er meget tilfredse med forårets program af danseorkestre. Ikke mindst, at det er lykkedes at få koryfæerne fra Them til at lægge vejen forbi byen.

Bestyrelsen præsenterer forårets program med en succes i ryggen. Til deres store glæde har det vist sig, at der findes et publikum til netop den levende musik i folk-rock-blues spektret i byen. Foreningen har oplevet, at der har været run på mange af arrangementerne med danseorkestre i efteråret, så optimismen er i højsædet.

- Vi har prøvet forskellige genrer af, men nu mener vi, at vi har skudt os ind på netop vores niche. Det kan vi se af publikums reaktioner, siger formanden.

Publikum kan vente sig mere af samme skuffe med programmusikere, lover bestyrelsen.

>Roningforbi - Mette Bloch<

Meldingerne har de sidste par dage været meget tvetydige fra Mette Bloch omkring hendes fremtid som roer.

Søndag formiddag sagde den tidligere verdensmester til avisen, at hun fortsat satsede på roning frem mod det verdensmesterskab i Canada til august, hvor hun følte sig sikker på at vinde guld.

"Jeg satser fuldt ud på roning. Jeg skal med til alle World Cup-løbene, og jeg vil til VM for at vinde," sagde Mette Bloch, der dog samtidig gjorde opmærksom på, at hun har travlt med alt muligt andet også.

Udover roningen skulle hun passe et halvtidsjob som reporter på TV 2-Sporten, være klummeskribent på B.T., og lige nu er hun ved at lægge sidste hånd på bogen "Tør du blive en vinder?", der udkommer om kort tid.

Derudover kræver gemalen Anders og datteren Line også opmærksomhed.

"Det lyder underligt"

Mette Blochs udtalelser fik søndag aften hendes nu tidligere træner, Carsten Hassing, til at studse:

"Det lyder underligt. Jeg ved ikke, hvad der ligger til grund for de udtalelser, men det er definitivt, at hun stopper," sagde Carsten Hassing, der den 8. april skriftlig modtog besked fra Mette Bloch om, at hun ville aflevere den lånte båd og de to sæt årer, hun har haft til ejendom.

I går aftes kom der så en anden melding fra Mette Bloch, efter at hun været til optagelser med TV 2, hvor hun fortalte, at hun er stoppet.

Ked af løgnen
"Jeg er stoppet, og jeg er meget ked af, at jeg løj om det. Men jeg følte, at TV 2 og B.T. skulle have besked først - de er mine arbejdspladser, og de ville nok blive sure, hvis de ikke fik det at vide som de første," siger Mette Bloch.

"Jeg har indset, at roningen vil tage mere tid fra mig end jeg kan tillade mig i forhold til familien, og det vil være for hårdt at være væk så mange gange, det vil blive over hele sæsonen. Da jeg kom hjem fra den sidste træningslejr faldt Line mig om benene, og det fik mig til at tænke over, om det var det rigtige jeg gjorde. Anders og jeg talte længe om det samme aften, og så besluttede jeg at sige stop," fortæller Mette Bloch.

"Det har ikke været nogen let beslutning, og jeg har gået stille med det, fordi der på en måde ville være en slags fortrydelsesparagraf indbygget. Nu er den væk, og det er slut. Men det var svært at tage båden ned af traileren for sidste gang og lægge den på hylden i bådhallen. Jeg tudbrølede og var helt smadret. Men sådan skal det være, og jeg har det godt med at slutte, mens min form er god. Jeg ved, jeg ror hurtigt nu, men det nytter ikke at fortsætte. Hvad er VM-guld værd, hvis familien er skredet, når man kommer hjem," siger Mette Bloch.

Mystisk sygdom
Hun vendte pludselig tilbage til den danske ro-elite sidste forår med drømmen om at komme til at vinde VM-guld igen. Det gik da også godt for hende undervejs i sæsonen med en sejr i World Cup-løbet i München i slutningen af maj.

Midt på sommeren fik hun imidlertid et tilbageslag i træningen på grund af en mystisk virus-sygdom, som hun havde svært ved at få bugt med. Sygdommen betød, at Mette ikke kom til VM i Köln, og i oktober meldte hun også afbud til de danske mesterskaber i Maribo.

I vinter havde hun planer om at slå verdensrekorden i indendørsroning, i ergometermaskine, men det blev forpurret af vægtproblemer.

Problemer, som Mette Bloch har kæmpet med i mange år. Det behøver hun ikke. Eliteroning er et overstået kapitel for Mette Blochs vedkommende.

"Jeg skal ikke i en robåd de næste fem år.

Sammenhænge - Nils Villemoes

Man kan nøde hesten til truget, men ikke tvinge den til at drikke, siger Nils Villemoes.

Kocs er navnet på en lille by, der ligger midt i Ungarn. Her blev der i gamle dage fremstillet fremragende hestevogne, som blev kaldt Kocsi, simpelthen fordi de kom "fra Kocs". Nils Villemoes fortæller, at ad uransagelige veje kom dette ord på et eller andet tidspunkt til Amerika, hvor det blev knyttet til den amerikanske hestevogn, dilligencen. Senere forsvandt diligencen ind i historiens mørke og bussen tog over. Nu er det bussen, der er coach.

Når man kører med bus, bestemmer man selv, hvor man står på og hvornår, man vil af. Til gengæld er det buschafføren, der kører bussen. Han er coach.

I ordet er der tydeligvis gemt en kusk, fortæller Nils Villemoes. Coach. Kusk. At kuske sine heste er ensbetydende med at få hestene til at løbe i den rigtige retning og i rette tempo. At trække på samme hammel, siger vi, når vi skal illustrere den ædle kunst at samarbejde.

Kunsten forudsætter gefühl, men også en vis bestemthed. Så længe heste selv kan finde vej, skal de føres med løs tømme, hvorimod nye heste altid skal ledes med fast hånd. En tilsvarende balance er der brug for, når man vil opdrage sine børn, det skal foregår kærligt, men bestemt, dvs. bestemt på en kærlig måde, en opgave, der med fordel kan løses af to, idet den ene i så fald kan være mere bestemt end den anden, som til gengæld kan være mere kærlig: "Skal de børn ikke snart i seng!", siger den ene af forældrene. "Jo, om lidt", siger den anden, "vi når det nok".

Coaching er et forsøg på at forene ledelse og pædagogik, oplyser Nils Villemoes - en måde at omgås på i situationer, hvor en person skal lære af en anden. En sådan situation opstår i mange forskellige sammenhænge under vidt forskellige omstændigheder. Derfor er der mange forskellige opfattelse af coaching.

Ikke så sært, at denne ledelsesform først og fremmest har vundet indpas i sportens verden. Her er der brug for en ledelse, der hverken er hård eller blød ved at være begge dele på en gang. En hybrid! En dygtig træner støtter, opmuntrer og påskønner, men stiller også krav, han eller hun er støttepædagog og indpisker på én gang.
I sportens verden er der ingen modsætning mellem dét at være effektiv og ha` det sjovt. Jo bedre, du klarer dig på sportspladsen, desto sjovere bliver det – og omvendt, jo sjovere, det er, desto bedre klarer du dig.

Som regel er det let at se, når der er mål. Der er mål! I de fleste situationer er det desuden let at tydeliggøre en sammenhæng mellem den enkeltes indsats og det samlede resultat. På den måde skabes der motivation, slutter Nils Villemoes.

>Selvbiografiforedrag - Jørgen Leth<

Mødet kan kun få ét ganske bestemt resultat, når Danmarks honorære konsul på Haiti, Jørgen Leth, på mandag er kaldt til samtale i Udenrigsministeriet: En fyreseddel med øjeblikkelig varsel. Alt andet vil være helt uacceptabelt.

Årsagen er naturligvis hans selvbiografi, "Det uperfekte menneske", hvor han åbenhjertigt fortæller om sit (mis)brug af fattige lokale piger på 16-17 år. Han betaler eksempelvis skolegangen for en af dem - hvorefter hun står til hans rådighed seksuelt.

Bogen har fået vældige roser af anmelderne, og forlaget Gyldendal glæder sig over et godt salg.

Men et lille tankeeksperiment må være på sin plads: En overvægtig, svedig og temmelig ubegavet dansker sidst i 60'erne med grimme tænder og svært ved at formulere sig flytter til Thailand. Her indretter han sig med skiftende 17-årige lokale piger, som står seksuelt til hans rådighed, fordi han nu engang har flere penge end dem og måske sende en skilling til familierne.

Forargelsen var stensikker, hvis en sådan historie blev kendt i Danmark. Politikere på stribe ville kræve lovindgreb, der kunne ramme manden, selvom de angribelige forhold foregik i Thailand og måske endda var lovlige der.

Men Leth er intellektuel, en begavet filmskaber og en mand, der nyder stor respekt for sit mangeårige virke som tv-kommentator af cykelløb. Samtidig omgås han stribevis af danske kulturpersonligheder - hans bog er proppet med namedropping. Han er ganske enkelt en af vennerne i det kulturelle Danmark, så anmelderne svang sig højst op til at bemærke et vist ubehag ved den del af Leths biografi.

Derfor bliver han kaldt libertiner - selv om betegnelsen gammel gris er langt mere præcis.

Det må være ganske op til TV 2 selv at afgøre, hvorvidt stationen fortsat vil bruge Jørgen Leth som kommentator. Formentlig har manden ikke begået nogen strafbar lovovertrædelse på Haiti, og Gyldendal er naturligvis i sin gode ret til at udgive bogen.

Men på ét punkt er kæden hoppet af: En mand med en sådan moral, en sådan overmenneske-holdning til lokale piger, han kan ikke repræsentere det officielle Danmark som honorær konsul. Hvis han ikke straks fratages titlen, har den danske stat accepteret misbruget.

Slåbrokforedrag - Finn Nørbygaard

Efter et par umådeligt hårde år, hvor han bl.a. sad tre måneder i slåbrok, er komikeren Finn Nørbygaard efterhånden ved at være sluppet helskindet ud af det uheldige møde med IT Factory og daværende direktør Stein Bagger.

Seneste regnskab fra hans private virksomhed viser både overskud og en gældspost, der er kraftigt på retræten, og ifølge entertaineren kan han takke sine mange foredrag landet over for, at det nu igen tegner lyst for ham.

»Jeg har simpelthen knoklet som en sindssyg og kørte 62.000 km det seneste år for at holde foredrag over alt i landet. Krisen og skandalen i IT Factory vækkede noget i mig, og jeg brænder for at arbejde min gæld af og betale folk deres penge tilbage,« siger Finn Nørbygaard.

Han understreger, at selve driften af hans virksomhed i dag er styret af en advokat fra firmaet Lett, så han derfor helst ikke vil udtale sig om konkrete tal i regnskabet.

I dag kan han selv se på hans egen katastrofale it-investering med en vis humoristisk distance, men det kommer bag på komikeren, at folk fortsat er så vilde med at høre om hans bitre erfaringer fra finansverdenen.

»Jeg er selv overrasket over, at mine foredrag stadig er så efterspurgte,« siger Finn Nørbygaard.

>Thit - den sidste valkyrie - Jens Andersen<

Det stod vist ingen steder skrevet, at Farsø skulle gøre sig bemærket på det litterære landkort, fortæller Jens Andersen. Ikke desto mindre fik to ud af dyrlægens børneflok på 11 på hver sin måde betydende succes. Den ene var den senere nobelpristager Johannes V. Jensen, den anden lillesøsteren Thit Jensen.

Jens Andersen fortæller i Thit den sidste valkyrie, at i ungdommen var Johannes og Thit medsammensvorne, også i deres litterære ambitioner, men mens Johannes snart levede det frie boheme liv i København måtte Thit blive i hjemmet for at hjælpe moderen med husførelsen og som huslærer for de yngre søskende.

Og Johannes og Thit bliver uvenner. Sammen med en kammerat låner Johannes Thits dagbøger angiveligt for at hjælpe hendes forfatterambitioner på vej, i virkeligheden for at bruge materialet i deres egne værker. Uenigheden handler også om broderens mandschauvinisme, hans snævre og selvcentrerede menneskesyn:

At broren ligefrem læste Darwins abeteorier og Nietzsches forbryderiske sentenser om den stærkes ret som den gældende og den svage, som må bukke under, som et sæt leveregler, var stærk kost for Thit: "Det er uretfærdigt. Hvor den svage ikke selv kan, må den stærke træde hjælpende til og samme ret være gældende for alle. Derfor loven!". (side 82)

Senere ligger Johannes Thit hindringer i vejen ved at påvirke forlagene til ikke at antage hendes værker. Uvenskabet bliver livslangt, fortæller Jens Andersen.

Første halvdel af Thits forfatterskab næres især af uligheden mellem mænd og kvinder. Broderen har nemmere kår end hun som kvinde har, men også fordi hun har set sin mor føde barn efter barn, 11 stykker og en abort. Ikke alle børnene overlever, og moderen er dømt til et liv iført et specialkonstrueret jernkorset pga. en sprængt ryghvirvel efter fødsel nummer to, og ved en senere fødsel sprænges hendes trommehinder med hørenedsættelse til følge.

Faderen er en fordomsfri original med alskens interesser, opfinder og et levende leksikon, sprog og spiritisme, men det var nok ikke ham der fik hjemmet og familien til at fungere.

’I opposition til hankønnet havde Thit jo været fra lille pige af. Tre større brødre og et patriarkalsk familieliv med en egoistisk far og en opofrende mor havde lært hende alt om, at kvinden i samfundets øjne er af et ringere livsmateriale end manden.’ (side 180).

Thit forfølger sine forfatterambitioner, i starten går det trægt og på selvmordets rand og sultne kår opgiver hun næsten, men snart får hun succes med sine bøger.
Thit er en trofast tilhænger af seksuel afholdenhed før ægteskabet og af ægteskabet som en kontrakt mellem to parter der forpligter sig til hinanden, hævder Jens Andersen. Hendes egne forhold til mænd og disses svigt mod hende, giver hende rig inspiration, bl.a. udgiver hun i 1919 ’Den erotiske hamster’ om sin egen skilsmisse fra den utro ægtemand, kunstmaleren Gustav Fenger.

Hun begynder en omfattende foredragsvirksomhed hvor hun slår til lyd for kvinders ligeret og frivilligt moderskab, og om sin litteratur. Slagfærdig og excentrisk optræder hun rundt om i det ganske land, men ikke uden modstand og ufrivillig optræden i avisernes satiretegninger.

Efter et 10-år med heftig foredragsvirksomhed skifter hun litterært spor:

Stor var forbavselsen, da Thit i årene omkring 1930 med de historiske romaner ’Af blod er du kommet’ og ’Jørgen Lykke’ annoncerede et litterært projekt, der lød halsbrækkende ambitiøst. Thit ville lægge arm med Danmarks middelalder, som efter hendes mening stort set havde udspillet sig i Nordjylland, og i langt højere grad end mandlige historieskrivere til dato havde taget højde for, havde haft kvinder i hovedrollerne. (side 221).

Det tog hende årene 1928 – 54 at fuldføre projektet, hun kaldte Himmerlands nitakkede krone, altså at skrive ni romaner. 4000 sider blev det til, den mest kendte i dag er nok ’Stygge Krumpen’. Hun sælger 250.000 romaner og er Danmarks mest læste forfatter under krigen.

Det er ikke svært at have sympati for Thit i hendes tidlige konflikt med den opblæste broder, synes Jens Andersen, og man under hende lige vilkår at vælge sin gerning på. Hendes solidaritet med moderen er også fuldt forståelig, senere i hendes liv virker hendes synspunkter temmelig reaktionære. Seksuel afholdenhed før ægteskabet bør praktiseres, og ægteskabet er den rette ramme for forholdet mellem mand og kvinde, ’to mennesker skal holde sammen’. Selv blev hun skilt fra maleren Gustav Fenger.

Hun er for dødsstraf, imod pædagogik og psykologi. I det hele taget samfundets indtrængen på menneskets enemærker virker på hende provokerende. Et menneskes lykke kommer ud af disciplin og egen styrke. Og hun er overbevist racehygiejniker:

’Usunde og arveligt belastede forældre skal ikke sætte børn i verden, for det er en synd for de sunde, der ikke kan få plads for de syge! (...) Jeg mener, vi kan ikke være bekendt at have 20.000 arbejdsløse, mens vi vedbliver at lade menneskeligt vragmateriale formere sig og opsluge den føde, de sunde familier skulle udvikle sig på!’ (side 200).

Flere af hendes synspunkter var også lettere selvmodsigende: Hun mente at det daværende skattetryk var statsligt tyveri, men kæmpede indædt for personligt at komme på finansloven og for en skattefinanseret biblioteksafgift. Hun ønskede også at straffe utroskab med tab af forældremyndighed, mens hun behændigt glemte at hun selv ’tillod sig [..] flere skilsmissetruende affærer med gifte mænd’ (Kvinder i Danmarkshistorien, side 212).

Og så havde Thit arvet faderens interesse for det okkulte, hun prøvede lidt af hvert, telekinetiske seancer, hypnose, healing, hvid- og sort magi, magnetisme, pendulering mm. Hun satte sin ’sorte finger’ på hendes fjender, fx hendes bror og den elskerinde som Gustav Fenger bedrog hende med. Og hun mente selv hun havde en vis succes med det nummer, her med professor Karl Larsen, der havde forhindret Thit i at blive begavet med det Ancherske Legat:

Min anden dødsfjende er død (den første var redaktør Jensen, som kun blev 53 år). Han har forfulgt mig i Nationaltidende gennem de sidste 20 år. Til sidst satte jeg min sorte finger på ham. Og han døde, begrædt og savnet, og Nationaltidende strøg flaget – det vil sige, det eksisterer slet ikke mere! Det blad har jeg haft min sorte finger på i samtlige år, det forfulgte mig, sidst med Wieth-Knudsen affæren. Jeg ville dræbe det, og nu er det dræbt, og dets onde ond dræbte jeg først. (side 263-264).

Karl Larsen blev kørt ned af to cyklister og døde af kraniebrud, 42 år gammel!

Alt i alt en karismatisk og modsætningsfyldt personlighed med et svingende forfatterskab, og en af de første kvinder, hvis ikke den første, der for alvor blev kendt i den danske offentlighed.

Thit Jensen blev født 1876 i Farsø og døde i 1957 i Bagsværd.

Jens Andersens biografi er spændende som en roman og kan varmt anbefales.

Tyroleroplevelse - Bier und Spass

Starten for godt 27 år siden var også for sjov – og det er det stadig. Hvorfor blev vi ved? Fordi det er sjovt! Og fordi vi slet ikke kan lade være. Kleine Bierstube Kapelles formål har altid været at give både gæster og tilhørere og ikke mindst os selv en anderledes musikalsk oplevelse. – Og det slår sjældent fejl.

Bier und Spass består af et 6 mands orkester med blæsere, harmonika og sangere. En festlig venneflok med professionel tilgang til det at underholde til din fest. Den musikalske kvalitet er i top. Programmet er særdeles varieret – og altid festligt.

Tysk tyrolermusik, dansk underholdningsmusik, kendte danske og udenlandske slagere. Musik du kan grine til og af, danse til, vugge til, lytte til, skåle til og bare feste med til.

Kleine Bierstube Kapelle er selvskrevne til oktoberfester, markedsfester, sommerfester, familiefester, firmafester, og vi kan blive ved. Du får et uhøjtideligt, skørt, meget musikalsk orkester bestående af smukke mennesker, der er klædt på til opgaven. Ingen i Riget kan vide sig sikre. Vi har spillet landet tyndt og fortsætter...

Kleine Bierstube Kapeller er et muntert indslag eller totalleverandør af en glad, festlig og totalt uforpligtende tyroler og underholdningsoplevelse.

>Ulvedalsanger - Lars Bom<

Hestene har egne instruktører og stand-ins, oprørerne angriber med ægte flammer og lanserne knækker som tændstikker, når Ivanhoe kæmper i Dyrehaven.

Nikolaj Lie Kaas danser i underbukser, Rasmus Botoft fortæller røverhistorier fra sin gymnasietid, mens Lars Bom synger løs på "Du gamle Måne".

- Er det "Du gamle Måne" udsat for sav? spørger en grinende Nikolaj Lie Kaas kollegaen, som han få timer senere dræber på scenen, mens Lars Bom med det samme gør, hvad han kan for at lyde som en sav.

Side om side med godt én meter til hver, sidder "Ivanhoes" mandlige besætning i et grønt telt klodset op bag sceneområdet i Dyrehaven nord for København.

Her i Ulvedalene, som det kuperede terræn kaldes, foregår Det Kongelige Teaters største projekt nogensinde. Med et budget på over 20 millioner og mere end 200 medvirkende ? heriblandt mere end 20 heste er Ivanhoe en kæmpesatsning, der er lykkedes. Mere end 85.000 vil på forestillingens sidste dag søndag have set middelalderdramaet, der er sat op af operachef Kasper Bech Holten.

De mandlige skuespilleres telt er fyldt med summende og nynnende stemmer. Rasmus Botoft, der spiller Robin Hood ser sig selv an i spejlet i sit grønne læderkostume, mens Henrik Koefoed ? hofsnogen Fitzurse ? sminker sig selv. De hurtigt sammenbankede krydsfinerplader, der gør det ud for borde flyder af alt fra make up-fjerner over en halvtom calvadosflaske og skuespillernes private fotos og kort, der personliggør det private spejl.

Hjelme, sværd, parykker og strikkede, sølvsprayede ringbrynjer ligger hulter til bulter i garderoben, der adskiller de to rækker mænd. For enden står Stig Hoffmeyer i sin lange kåbe, der forvandler ham til Isak af York. Han ser ud over mylderet af statister, hvor kun godt halvdelen har fået skiftet nylonjakker og sweatshirts ud med lange kofter og farvede stofstykker.

Gul, hvis man er til de franske adelsmænd, blå hvis man er på angelsaksernes side.

De fem tårne

Rundt om sceneområdet rejser sig store stofstykker i Kong Richard Løvehjertes farver rød og sort.

De fungerer både som indhegning, men også som en slags bagtæppe, bag den 600 kvadratmeter store scene, der med to af de i alt fem tårne står for foden af en stejl bakke.

Selve scenen tjekkes igennem af teknikere, der rejser og lægger væggene ned. For at kunne rumme så forskellige steder som Ashby, Tempelridderordenens hovedsæde, borgene Falkehøj og Mørkeborg og Sherwood-skovene kan scenens sorte vægge hurtigt flyttes rundt af skuespillerne selv og kan på ingen tid forvandles fra soldaterbevogtede palisader til små rum, hvor jødinden Rebecca kan pleje den sårede Ivanhoe.

Ud over de to tårne på scenen er endnu tre tårne placeret bag ved og ved siden af selve scenen.

Her lugter af heste, af sorttjæret og brændt træ ? et forvarsel om, hvad der venter aftenens 3500 tilskuere. Et par hundrede af dem har benyttet teaterturen i det fri til at varme op med picnickurv, som de spiser mens de kigger på den myretue, som sceneområdet er helt op til forestillingens start.

Her kan de årvågne se Ole Ernst ? der spiller Ivanhoes far, Cedric ? sidde og lade op med næsen rettet mod solens sidste stråler. Uden et ord kigger han sig af og til roligt rundt omkring, inden han igen lukker øjnene og vender ansigtet opad mod solen.

Backstageområdet minder påfaldende om en rockfestival. Her slæbes vand og sandwich, her ryges smøger, og her klædes om.

Foran omklædningsteltet står Dyrehavens skattekiste, hvor de medvirkendes mobiler og punge låses ned ? det går ikke at have ur på, når man skal forestille at være en tilskuer til en ridderturnering i 1200-tallets England.

Under teltene, der er klodset op, lægger friske lanser klar til at blive knust i duellerne mellem tempelherren Brian de Bois-Guilbert, den onde ridder Front-de-Boeuf og selvfølgelig "Den arveløse ridder" Ivanhoe.

Heste stand-in

Teltet ved siden af de mandlige hovedrollers er værksted, frisørsalon og reservekostumelager.

På væggene ligger kasser med titler som "Det lille Apotek" og "Den lille Skomager". Her kan skuespillerne få repareret alt fra hjelme til kjortlerne og den store limtube har da også en fremtrædende plads på bordet. Her hænger blandt andet dubleanternes tøj. Da Nikolaj Lie Kaas i sidste uge faldt i kamp med Lars Bom og forstuvede sin ankel, måtte Claus Gerving hentes ind som reserve-Ivanhoe i tre dage, og det er blandt andet hans udstyr, der bor her.

På toppen af bakken ligger en midlertidig hestestald, hvor flere af forestillingens heste er indkvarteret. Seks af dem tilhører ægteparret Lars og Lisbeth Poppel, som har beskæftiget sig med heste og krigskunst i 10 år. Parret har boet fast i en campingvogn ved Dyrehaven, siden prøverne med hestene startede og fungerer som instruktører mellem heste og skuespillere.

- Det har været sjovt, spændende, trættende, irriterende og træls hele følelsesregistret, konstaterer Lars Poppel, mens han klapper Daisy Tofte Ivanhoes hest.

Hesteinstruktørerne har kun haft én måned til at lære skuespillerne at ride. De startede på Legoland-plan, hvor de blev ført rundt på hesten af en oppasser.

- Vanvid, men vi klarede det åbenbart, konstaterer Søren Poppel, der er lillebror til Lars og selv er skuespiller.

Ifølge rygterne backstage så Nikolaj Lie Kaas noget bekymret ud i starten, hver gang han så hestene.

- Han så ud som om, han havde set et uhyre. Men efter få uger kom han ridende henover området, som om han aldrig havde lavet andet, lyder én af historierne.

Lars Poppel er overbevist om, at Daisy er glad for at optræde, og at den har nykker.

- Den vil helst have rampelyset for sig selv. Når den skal optræde sammen med andre, så er den tvær og uvillig, men dét her ? hvor den er alene; det er noget, der passer den, siger Lars Poppel, mens Daisy øves i at stå på bagben.

Bagved stalden står flere riddere i fuldt ornat: Hjelm med fjerprydsel, rustning og farvestrålende gevandter i gul, orange, rød med mere.

Stegt flæsk

Under selve scenen ræser teknikere og assistenter rundt.

Der skal steges flæsk til narren Wamba, sværdene stables og pyroteknikken skal fungere.

Forrest lige foran publikum, men uden for synsvidde, sidder orkestret klemt fast og lige bagved står flere containere, der blandt andet indeholder kvindernes sminkestue.

45 minutter tager det Charlotte Munck at blive til den langhårede jødinde, der fordrejer hovedet på både Lars Boms Bois-Guilbert og Nikolaj Lie Kaas' Ivanhoe.

Hun glædes over chancen for at arbejde udendørs.

- Ind i mellem kunne man da godt tænke sig, at man kunne kombinere folkeligheden herude med et lidt mere nuanceret kammerskuespil. Herude er det ind og aflevere replikken og så ud igen. De gule er de onde, de blå er de gode, konstaterer Charlotte Munck.

- Men det at stå og høre, at nu lyder det som om der kommer 28 galoperende heste, og så kommer de altså, det er fantastisk. At stå under skyerne, at mærke rigtig vind i kjolen og i håret, at se 120 mand storme borgen, mens mørket falder på. Det får man altså ikke på intimscenerne.

Velfærdssang - Keld og Hilda

Det var meningen, at syng med-koncerten med Keld og Hilda skulle være holdt udenfor.

Men det var lidt overskyet torsdag den 19. juni 2008, så personalet på ældrecentret Albo i Albertslund Kommune flyttede lidt rundt på møblerne i cafeen for at lave plads indenfor til de omkring 60 ældre beboere til dagens arrangement.

Ideen med at hyre Keld og Hilda var opstået tidligere på året, da en gruppe ældre havde siddet og sunget ”Ved landsbyens gadekær”.

De var kommet til at snakke om, at det kunne være hyggeligt, hvis Keld og Hilda selv kom og spillede og sang for på parrets glansnummer ved et arrangement på dagcenteret. Personalet var enige i, at det ville skabe en god atmosfære på centeret og øge velfærden for alle med sådan et arrangement.

Heldigvis for de ældre på Albo er den slags velfærd kommet på finansloven.

Til arrangementet med Keld og Hilda i Albertslund bevilgede Velfærdsministeriet 14.238 kr. - og arrangementet var dermed et af de absolut billigste i puljen.

Nu er det nok de færreste danskere, der ikke under de ældre på Albo en god oplevelse sammen med Keld og Hilda. Herregud, der er tale om småpenge, og de er givet ud til medlemmer af den generation, der har knoklet og slidt for at skabe det velfærdssamfund, vi har i dag.

Selvfølgelig skal vi det
Blandt embedsmændene er ”sherry-puljen” blevet et symbol på, at den danske velfærd har vide grænser, og de spørger sig selv: Er der overhovedet nogen grænser for velfærd?

”Sherry-puljen” er et eksempel på, at den offentlige velfærd konstant bliver udvidet, for de danske politikere siger hele tiden ja:

Keld og Hilda-beslutninger

»Eksemplet med Keld og Hilda-arrangementet er et udtryk for, at der tilsyneladende ikke er nogen øvre grænse for, hvad man opfatter som velfærd. Hvert enkelt lille projekt ser jo ret uskyldigt ud i forhold til den store samfundsøkonomi - det er jo ikke et spørgsmål om, hvorvidt man bevilger nogle tusinde kroner til Keld og Hilda - enhver vil jo sige, at det ikke er det, der afgør, om samfundsøkonomien er holdbar eller ej. Det er summen af alle disse Keld og Hilda-beslutninger, der bliver et problem, for i længden har vi ikke råd til den velfærd, som vi bevilger hinanden nu. I alle tilfælde ikke, hvis vi ikke også samtidig begynder at kræve af hinanden, at vi skal arbejde mere. Men det vil politikerne ikke gøre nu. Dermed sender de problemet videre til kommende generationer.«

>Krosalsunderholdning<

Der var bragende solskin udenfor, da 100 medlemmer af pensionistforeningen i går eftermiddags bænkede sig ved de lange kaffeborde på kroen.

Og solen fik sin fortjente hæder, da formanden valgte nummer 127 i pensionistsangbogen som dagens røstløsner: "Det er et vejr, et solskinsvejr".

Trækplastret var det folkelige sangpar Lis & Per, som foreningen har haft bestilt i over et år, og selv om Lis mente, hendes stemme lå for dybt, og gemalen, at hans lå for højt, bøjede Per sig for pensionistformandens anmodning og sang - helt uden musik - for på Ludvig Holsteins dejlige forårsbebuder.

Herefter overtog parret både gulv og scene, hvorfra de, med hjælp fra deres medbragte rytmebox, fik stemningen i krosalen op i betragtelige højder.

Med et repertoire af folkelige perler fra deres mange plader, bragte Lis & Per de ikke sjældent de et hundrede par pensionisthænder til taktfaste sammenstød, og ingen savnede egentlig den kaffe, der først blev serveret efter første halvleg en time senere.

Da to af publikummerne lod sig lokke med på scenen og danne rytmegruppe på banan- og agurke-instrumenter til de kære solister, var salen ved at koge.

I en kort pause fortalte Lis, at parret holder utrolig meget af at optræde for pensionister.

- Det er et dejligt publikum, som vi bedst kan lide at være i øjenhøjde med, sagde hun med henvisning til, at Lis & Per faktisk afviklede en del af deres sange nede på gulvet.

Pensionistforeningen holder et fast arrangement en gang om måneden på Kroen, og det har for alvor givet tilstrømning. I løbet af få år er medlemstallet fordoblet til i dag 140. Arrangementerne veksler mellem foredrag og underholdning, og de sluttes altid af med amerikansk lotteri - hvis overskud går i kassen til nye navne.

Til sommer drager de aktive pensionister på heldagstur til Flensborg Fjord, og i februar får man besøg af en foredragsholder.

Læserskareforfatter - Sara Blædel

Sara Blædels biorytmer står godt for tiden.

Hun er en af de bedst sælgende hjemlige krimiforfattere, og til efteråret får hun sin amerikanske debut med romanen "Kald mig prinsesse". Og forleden blev Sara Blædel så, for tredje gang, kåret som danskernes yndlingsforfatter. Det skete, da bogkæden Bog & Idé optalte stemmerne fra hjemmesidens læserkonkurrence, der fandt sted i årets to første måneder.
Den 46-årige krimiforfatter er mindst lige så glad for læserne, som de er for hende. Hun kommunikerer flittigt med dem via egen hjemmeside og på Facebook.

Og i et interview har hun fortalt, at læsernes engagement i hendes historier er en kæmpe inspiration, når hun sidder foran computeren og sender kriminalassistent Louise Rick og journalistveninden Camilla Lind ud på nye makabre eventyr.

Sara Blædel røg på krimibølgen i 2004 med "Grønt Støv", og siden har hun stort set spyttet en krimi ud hver eneste år. I begyndelsen gik det lidt sløvt med læserskaren og anmelderstjernerne, men formkurven er, ifølge flere anmeldere, steget betragteligt undervejs i forfatterskabet, mens andre anmeldere ikke har været til at begejstre. Især fik Sara Blædels seneste krimi "Dødsenglen" nogle gevaldige drag over nakken.

"Dødsenglen" bevæger sig mellem "De Fem" og "Morten Korch" hed det blandt andet. Men anmeldere og læsere er ikke altid enige, og Sara Blædel kan skrive lystigt videre, så længe hun er inde i varmen hos læserne.

Men måske skal hun snart til at skifte sin hovedperson Louise Rick ud, for hun er skabt i tæt samarbejde med drabschef i Københavns Politi Ove Dahl, der netop har meddelt, at han går på pension, og når han ikke længere kan forsyne Sara Blædel med virkelighedens grusomheder, så må Louise Rick lade livet, fortalte hun forleden på tv.

Hun holder mange foredrag med udgangspunkt i sit forfatterskab

Privat går det forhåbentlig mere stille for sig end i arbejdslivet. Sara Blædel er gift og har en søn fra et tidligere forhold - og så er hun papmor til ægtemandens to døtre.

>Lavede en udskrift af signalet<

Bo Young stak stak armen ud ad vinduet og vinkede den ind til siden. Og langsomt og modstræbende standsede den grå bil ved rabatten.

»I har indflydelse,« sagde han. »En hel del opbakning. Militæret. Politiet. «

»Der er ingen grund til at være så imponeret, grinede han, det gør dem bare indbildske.

»Ti minutter,« sagde hun. »Om ti minutter er det hele overstået.
Og pludselig var de alle tre tavse.

Bo Young lavede en udskrift af signalet, der var kommet ind, og inden der var gået tre minutter, lå den på mandens skrivebord.

Han rev konvolutten med stemplet op og bandede lavmælt. Så greb han den direkte telefon til admiralen.
»Dårlige nyheder,« sagde han. »Det er Fasanen. Vores stationschef er blevet dræbt.« Der var en pause.

Så spurgte han hvad skete der?«
»Jeg har ikke fået detaljer endnu. Der må have været skyderier ved opsamlingsstedet. Jeg vil lade dig det vide, så snart der kommer flere oplysninger.

»Hvad med Fasanen selv? Er han i sikkerhed?«
»Ja, Bo Young er blevet fanget.«

»Så fik vi i det mindste ham. Øh Carl.
»Mandens familie,« sagde admiralen. »Er den blevet underrettet ?

»Jeg går ud fra, at ambassaden i Bonn tager sig af det,« sagde manden irriteret. Han havde andre ting i hovedet.

>Mandens kommentarer var reserverede<

'Fasan'-mappen var interessant læsning. Specielt rapporterne fra Hula Hula mandens kommentarer var reserverede, forbeholdne og objektive, som det sømmede sig for en stationschef og en, der havde overopsyn med en agent i felten.

Hula Hula skænkede den fjerde kop kaffe i løbet af en time. Toget havde sat sig i bevægelse. Nedtællingen var begyndt. Træt lukkede han øjnene og lænede sig tilbage med kaffen ved sin side.

Han forsøgte at visualisere deltagerne i det spil, han var hjernen bag. Kvinden, kølig, smuk, rastløs, en kvinde der forsøgte at realisere sig selv i sin hemmelige rolle. Hula Hula skarpsindig forjaget, tynget af sit familieliv, men erfaren, pligtopfyldende og veteran, når det drejede sig om afgørende operationer.

Og agenten. De havde aldrig mødt hinanden, men Hula Hula følte, at han kendte ham. Den store stabel fotografier, han var i besiddelse af, havde gjort agentens ansigt lige så velkendt som hans kollegers længere nede ad korridoren. Og så alligevel .

Hula Hula var fortsat gåden i det hele.

Når han havde ham i sin hule hånd, lovede han sig selv, så ville han pille ham fra hinanden som et løg. Lag efter lag.

På kaffebordet ved siden af Hula Hula lå en meget tyndere mappe. Den indeholdt kun et ark papir, og på det var der skrevet fire
Fire døde afhoppere.

Hula Hula havde altid dette stykke papir ved hånden for konstant at blive mindet om, at de afhoppere, der var i hans varetægt, var blevet mål for gengældelse.

Spørgsmålet fra Hula Hula var hvem der blev den næste.

>Markedsmusiker - Robin Sørensen<

Siden sidste år, er er blevet lavet flere forbedringer. - Hestehandlerne ville gerne have en vandhane, så de kunne få vand til hestene, så det har vi installeret.

Desuden er der kommet nye skilte til pladsen, fortæller formanden for Land og By. Septembermarkedet går for alvor i gang fredag 19. september med tivoli, tombola og levende musik ved Robin B. Sommerfeld. Han spillede også til septembermarkedet sidste år, hvor han havde stor succes.

Robin Sørensen spiller næsten alt, og gerne på opfordring fra publikum. Desuden er der diskotek for de unge Diskotekets motto er: "Livet er for kort til kedelige fester". Diskoteket går meget langt for at underholde publikum, så de udvikler hele tiden nye konkurrencer og events, så stemningen er i top.

Lørdag står i traditionernes tegn med kræmmermarked og hestemarked. Indtil videre er der allerede tilmeldt 60 kræmmere mod de 78 sidste år, men det kan stadig nås at melde sig til. Der er også ponyridning både om formiddagen og eftermiddagen på pladsen.

Om aftenen er der fællesspisning i Markedshallen, hvorefter der er premiere på den årlige markedsrevy. Aftenen slutter med musikalsk underholdning af den dygtige musiker Robin Sørensen, som spiller dansemusik i lyset af en større sceneoptræden. Søndag begynder med en markedsgudstjeneste, hvorefter der er optog gennem byen med garden senere på dagen.

Desuden bliver uddelt søndag, hvor der indtil videre kun er nomineret tre personer. Samme dag er der et børneshow i markedshallen, hvor der er mange sjove boder for børnene. Dagen slutter med et festfyrværkeri, som hermed markerer afslutningen på septembermarkedet. Festen gav sidste år et overskud på cirka 200.000 kroner, som blev fordelt blandt byens fem idrætsforeninger, der står bag det meste af det frivillige arbejde til septembermarkedet.

>Mental stavgangsforedrag - Trine Gregorius<

Tarmskylninger, Weber-grill, overforkælede børn og andre af tidens hotte temaer snakkes i mundrette småstykker, når eks-tv-værten Trine Gregorius om kort tid springer ud som stand-up-komiker

Hvad blev der i grunden af Trine Gregorius, spurgte Ekstra Bladet for nogle år siden. Ude af skærm. Ude af sind underforstået. Men den tidligere tv-vært, der blev kendt for programmer som "Rigets tilstand" og "Det svageste led", havde med egne ord haft "skide travlt", og hun replicerede da også spørgsmålet med et:

Ha, ha! Når man ikke er på tv, så må der altså være noget galt, ikke?

Den journalistuddannede Gregorius savnede ikke berømmelsen ved tv-jobbet. Hun morede sig som foredragsholder, når hun rejste landet rundt og fortalte om, hvordan man forvandlede sig "fra kylling til kælling", eller hvordan man kunne håndtere det stigende pres fra medierne. Erfaringer hun havde fået først som politisk medarbejder på Radioavisen og senere radio- og tv-vært.

Men vigtigst af alt holdt Trine Gregorius af at prøve noget nyt, fortalte hun i interviewet, der satte en tyk streg under, at Trine selv ville bestemme.

Det får hun nu igen mulighed for, når hun træder ind på scenen som standupper. Sammen med komikeren Mette Frobenius fanger hun tidsånden i showet "En ordentlig omgang", der snart får premiere på det københavnske Comedy Zoo.

Målet er at give publikum "en mental stavgang gennem livet" og gøre op med drømmen om det perfekte liv, og Gregorius lover, at formen bliver "ærlig og direkte".

>Oppe på beatetband - Roulet<

Et vaskeægte jysk 'danceband'. Når Roulet går på scenen starter festen - fra første nummer er dansegulvet fyldt. Højt humør, spilleglæde, charme og vellyd er sikre bestanddele, som ikke kan undgå at henrykke publikum - hver gang!

Vikingarna, Kandis, Zididada, Thomas Helmig, Westlife….. ikke noget problem - Bandet kan det hele!

Keyboard, trompet, panfløjte, harmonika, guitar, trommer og bas - Nå ja og så lige den der banjo! Roulet har mange strenge at spille på, og variation og virtuositet er nøgleord når stemningen lægges under middagen.

Der skal være noget for både øjne og ører! - og bandet stiller med et imponerende og topmoderne lyd og lysanlæg. Det er umuligt ikke at lade sig gribe af stemningen, når den store stjernehimmel funkler i baggrunden.

Store sportshaller eller mindre festlokaler - intet er for småt eller stort. Roulet er fleksible og kan tilpasse sig et hvert arrangement og lokale. Bandet er 'oppe på beatet' og udvikler sig konstant, for at følge med publikums efterspørgsel. Derfor er orkestret nu udvidet med endnu et medlem, og tæller således 6 superprofessionelle musikere.

Bandet har med deres enorme succes, opnået så stor efterspørgsel, at vil man sikre sig orkestret til næste arrangement, er det med at være ude i god tid.

Og hvorfor så lige det der navn?! - den historie skal du få, når bandet kommer og spiller til dit arrangement!

Roulet - så er der garanti for et "Oppe på beatetband".

>Prestigetravlhed - Henrik Byager<

Tid er for mange lig med prestige. Din status er defineret efter, hvad du bruger tiden på ? og hvad du har tid til.

Hvornår har du sidst nej til noget med den undskyldning, at du ikke havde tid?

Nej til chefens seneste opgave.

,Nej til middag med en gammel veninde.

Nej til bold med gutterne.

Fordi du havde masser andet at lave.

Fordi du skulle i teatret med kæresten.

Fordi du lige havde "noget, der skulle ordnes".

Der er prestige i tid - og topscoreren i Danmark anno 2003 er dem, der "har tid til det hele".

- Jeg er ikke i tvivl om, at der er prestige i at have travlt for erhvervsfolk. De praler med, hvor meget de arbejder, og det er jo pral. Når nogle siger, at de arbejder 70 timer om ugen, er det formentlig løgn. Det svarer til ti timer om dagen mandag til søndag, og det er afsindigt meget. Når man ser interview i erhvervsmagasiner, er der kraftigt pyntet på arbejdstiderne, mener sociologen Henrik Dahl.

- Når der er prestige i det, hænger det sammen med, at vi er et protestantisk samfund, hvor der gives pluspoint for at have travlt. I protestantiske samfund er der en stenhård arbejdsmoral, og man siger også, at det var derfor, at kapitalismen slog igennem i vores del af verdenen, mener Henrik Dahl.

Et tydeligt omend uvidenskabeligt eksempel illustrerer tidens position: En søgning på ordet "tid" i artikeldatabasen Informedia giver 1,25 millioner træffere. En tilsvarende søgning på ordet "penge" giver under 560.000.

Men skal man virkelig nyde beundringen fra kolleger og venner, er det ikke nok kun at arbejde meget.

- Det betyder helt bestemt noget for middelklassen, at man tager tid til hele. Men de fleste lønmodtagere arbejder jo også kun 37 timer, og det er ikke særlig meget. Vi har også nogle afsindige afspadseringsregler, og nogle piloter for eksempel har jo kun vagter seks dage om måneden, siger Henrik Dahl.

Afspadseringen kan så passende bruges på husets poder.

- Der er prestige i at gå op i sine børn, og i middelklassen er det lidt kikset, at man kun har to børn. Man skal helst have tre, mener Henrik Byager.

>Sagde det er jo ikke sommer<

Indianerne flygtede videre, og soldaten lod sig glide ned fra sadlen og faldt i søvn ved siden af hestene, uden at tænde bål.

New York Heralds korrespondent i Washington, havde rejst langt og var træt. Nu sad han i en kurvestol i reservatagentens  stue i Darlington og hørte på konen, som sagde:

»BamseMadsen sagde det er jo ikke sommer, men efterår. Her er meget varmere om sommeren.«
»Kan det være varmere?« spurgte han.

»Det er en tør varme,« indskød agenten hurtigt. »Den er ikke ubehagelig som den varme, I har ved østkysten.«

BamseMadsen nikkede og tørrede sveden af panden. Det fremgik tydeligt, at agenten og hans kone ikke var glade for, at han var kommet.

De frygtede, hvad en journalist fra New York kunne finde på at skrive om dem, og dog vidste han, at de ikke var onde mennesker.

»Jo, sommervarmen er også ubehagelig her,« sagde BamseMadsen. »Det er derfor, vi har så mange vanskeligheder om sommeren.«

»Ja, det er det vel.«
»Folk østpå har så nemt ved at finde fejl,« sagde hun.

»Men de har naturligvis ingen anelse om, hvordan det er herude,« sagde BamseMadsen i et forsøg på at få hende til at fortælle mere.

»Det er ikke rart. Vi beklager os ikke, selv om der er mange ting, som vi kunne beklage os over.«

Jackson nikkede; han antog, at de havde rigelig grund til at beklage sig. »Men det var ikke kun varmen, der fik dem til at stikke af, vel?«

»Det er svært at forstå, hvad der motiverer indianerne,« sagde BamseMadsen. »Undertiden opfører de sig som børn . .

>Søndagsartister<

Kisser & Søren gav en fin koncert ved søndags- underholdningen, som samlede 500 i regnvejr.

Hvis man er fan af populære danskpopmusik, så er drilagtigt dansk sommervejr med byger, der går og kommer absolut ingen hindring. Det beviste omkring 500 tilskuere og andet godtfolk søndag eftermiddag , da Kisser & Søren gik på scenen ved søndagsunderholdningen i den smukke have.

Selv om det ind imellem var regndans, og duoen havde udsigt til et væld af farvestrålende paraplyer, så gav det ingen skår i glæden, og forhindrede bestemt heller ikke Kisser og Søren i at gå ud og synge blandt publikum.

Duoen har forrygende travlt for tiden, for koncert-arrangører i det ganske land har for længst lært, at parret med den positive og livsglade optræden er et trækplaster. Derfor har festivalen nu i flere år haft Kisser & Søren som solister ved den populære sommerunderholdning.

Søndag 20. juli står duoen på scenen til den årlige »folkefest« i haven, hvor Kisser & Sørens mange fans møder talstærkt op for at synge med på de kendte toner og nyde parrets optræden.

Inden da kan TV-Syds seere møde parret i serien »Køkkensnak«, hvor duoen laver mad sammen med journalist Anne Klysner. Programmet sendes fredag 18. juli.

Kisser og Søren har også haft besøg af et reportagehold fra DK4, der har optaget et portrætprogram af parret, som sendes senere på året.

>Symfoniabonnement<

Symfoniorkestret opretter på grund af succes en ny abonnementsserie for lettere klassisk musik.

Ved optællingen af solgte og indbetalte abonnementer var der nemlig knap 300 flere solgte abonnementer i orange og violet serie, end der var plads til.

I stedet for blot at meddele folk, at der er udsolgt, forsøger vi i stedet at oprette en ny serie til samme pris: Altså fire symfoniorkester-koncerter af musik, der ikke er for ”tung”, fortæller orkesterchefen.

I alt har Symfoniorkestret solgt 5120 abonnementer – samme tal som sidste år, blot lidt anderledes fordelt.

Den nye serie kommer til at betyde, at der i serien med fortrinsvis populærmusik vil blive tilbudt julekoncert med Arne Lundemann, nytårskoncerten med De 3 kgl. tenorer, en opera galla med Det syngende selskab og endelig Haydns ”Skabelsen”.

I løbet af denne uge vil abonnenterne til den nye serie få brev om sagen.

>Så på sit ur<

Spurgte hun bønfaldende. »Papkasseshow har ikke sat sig helt ind i det. Jeg ved ikke rigtig, hvordan det er med belysningen.
»Jeg tror, Deres kamera klarer det hele for Dem,« sagde han venligt. »Det er automatisk. «

Æh, De er ikke amerikaner .
»Troede De da det?«
Et kort Øjeblik virkede hun forvirret. »Nå ja, jeg synes, jeg så Papkasseshow købe en amerikansk avis. Og De ser ikke tysk ud. Undskyld.

»Det gør ikke spor.«
»Men De er heller ikke engelsk
»Jeg er russer,« sagde han stille.

»Du store !« sagde Papkasseshow. Hun havde tilsyneladende glemt alt om sit kamera.
»Er det så mærkeligt?« sagde han med et smil.

Hun virkede lidt forlegen. »Nej, naturligvis ikke. Det er bare ja, jeg tror faktisk ikke, jeg har mødt ret mange russere. Papkasseshow har vist aldrig mødt en eneste.

»Ingen hale, ingen horn, ingen hugtænder,« sagde han drillende. »Vi er ligesom alle andre, tro mig. Meget menneskelige.«
Hun slyngede kameraet over skulderen.

»De må synes, jeg er frygtelig provinsielt« sagde hun lidt kejtet.
Provinsiel var det sidste, Papkasseshow ville have kaldt hende. Raffineret, ja, erfaren og berejst. Og virkelig en kvinde der vidste, hvad hun skulle bruge sit dyre kamera til.

»Overhovedet ikke,« sagde han forekommende. »Sig mig, skal De ikke tage det billede?«
»Det kan jeg altid gøre,« sagde hun henkastet. »Jeg er ked af, at jeg har ulejliget Dem.

»De er da slet ikke til ulejlighed. Papkasseshow så på sit ur. »Det er næsten frokosttid nu. Kunne De tænke Dem en drink?«
Hun blinkede til ham. »Er alle russere så hurtige?«

»Jeg sagde jo, at vi er meget menneskelige.«

Hun smilede. »Hvor skal vi gå hen?«

Torsdagscafe - seniorunderholdning

Til Torsdagscaféen i dag i Forsamlingsbygningen i Østergade har Foreningen Forsamlingsbygningens Venner inviteret til Seniorunderholdning med Ernest Pedersen og Hanne Laursen.

Det foregår i eftermiddag kl. 13.30 og inkluderer kaffe og kage i prisen. Ernest Pedersen er blandt andet kendt for sin sommerkabaret, som han underholdt med i 20 år.

Den stoppede han med sidste år, men nu underholder han sammen med Hanne Laursen. Et mix af viser og fællessang, monologer og sjov. Rigtig god seniorunderholdning.

>UCvWy6Az8x8Wse<

Der er noget fransk klovn i mig, indrømmer Gert Henning-Jensen. I Operakompagniets nye forestilling synger han tenorstemmen. Den 39-årige sanger er oprindeligt nordjyde og uddannet på det Nordjyske Musikkonservatorium.

Egentlig spillede han klaver, men på konservatoriet skiftede han tangenterne ud med sangen. -Jeg blev træt af at sidde bag et stort, sort klaver og spille. Jeg kunne næsten ikke få øje på publikum, siger den spinkle sanger.

I stedet sprang han ud om sanger. Og det har han ikke fortrudt, for han blev hurtigt populær. -Jeg nåede ikke engang at blive færdig på konservatoriet, før jeg blev tilbudt et job. Det var chefen for den kongelige opera, der havde ringet til det nordjyske.

Hun ville meget gerne ansætte den unge nordjyde. Men Gert Henning-Jensen var kræsen. -I første omgang sagde jeg nej. Jeg kunne ikke overskue at skulle flytte til København.

Men efter lidt overtalelse sagde han alligevel ja. Det blev til tre år i operaens kor, hvorefter han tog orlov. -Jeg fik tilbudt så mange job ved siden af, at jeg efterhånden ikke havde tid til koret.

Efter tre års orlov med en fyldt kalender droppede Gert Henning-Jensen så koret helt. Siden har han været løst tilknyttet til forskellige teatre rundt omkring i Europa. Blandt andet i Gent i Belgien, hvor han også var med i en Kurt Weill forestilling.

-Det var noget helt andet dernede. Det var kun de tyske værker. Jeg kendte slet ikke hans amerikanske musicals før jeg kom herop.

Det har nærmest været en åbenbaring. Det er nogle fantastisk smukke sange. Man er nødt til at bruge alle kroge af sin stemme - på en god måde, fortæller Gert Henning-Jensen.

På trods af den internationale erfaring og en bopæl i København holder han alligevel fast i kontakten til det nordjyske. Hver sommer synger han blandt andet ved Svinkløv Badehotels operamatineer, og han har fået en fast nordjysk fanskare -Der er nogen, der altid dukker op. Det er rart, at der stadig er nogen, der tænker på en heroppe. Det varmer.

Udtrykskunstner - Anne Linnet

Jeg har altid holdt mest af det enkle udtryk. Både i min musik og i mine malerier - faktisk er det meget sværere at udtrykke sig enkelt. Du skærer alt det overflødige fra, så resultatet står stærkt og intenst, siger Anne Linnet.

Lørdag eftermiddag åbnede hun en udstilling på Galleriet - hvor en følsom pensel fortæller historier med menneskekroppen er i centrum.

Stærke, varme, sanselige oliefarver i kælne kurver, formet af en blød pensel med en skarp kant, krusets i motiverne.

Dele er inspireret af de mange rejser i Frankrig og Italien - postkort pr. pensel. Andre billeder er malet som de gamle kunstnere brugte det - med model.

Når Anne Linnet maler, vil hun gerne have ro til at gå vild i inspiration og tanker - og dét er ikke altid lige nemt.

- Jeg har haft to modeller. Den ene snakkede hele tiden, så det kunne jeg ikke holde ud - derfor fik jeg en anden. Hun var til gengæld ideel, fordi hun næsten altid havde været i byen dagen før, så hun havde hun tit en ordentlig bagskid på. Det passede mig fint - så kunne jeg tegne løs i fred, mens hun flød på divanen, siger Anne Linnet, der ofte tegner croquis først og siden formidler udtrykket videre til lærredet.

Hun havde ikke regnet med at kunsten på lærredet skulle blive alvor.

- At flytte ind i en helt anden verden - ganske som når jeg komponerer musik - er fascinerende. Jeg er først og fremmest musiker, men for nogle år siden fik jeg så pludselig mere tid hjemme og ro på, fordi jeg adopterede to rumænske børn. Det gav en helt anden rytme end når jeg skal ud at give koncert. Jeg fik pludselig mulighed for at give mig i kast med maleriet på en meget koncentreret måde. Det en fysisk energi, der kommer til udtryk på lærredet. Jeg kan gi’ den gas og få afløb for følelser og stemninger, ganske som når jeg står på scenen, siger Anne Linnet.

Nogen gange fylder kunsten dog for meget.

- Alt det grej er ret upraktisk, når man er på ferie. Så tegner jeg med olie på papir i stedet. Det tørrer også hurtigere. Spørg lige mine børn, hvordan det er at sidde i bilen fra Frankrig til Danmark med våde malerier, der suser rundt i kabinen - uden at man må røre ved dem, siger Linnet.

Rigtig mange af hendes billeder er malet i lokalområdet, for hun har en gård i Kandestederne. Derfor er det også naturligt, at hun udstiller lokalt.

- Jeg er kommet heroppe i 20 år - faktisk kom jeg her som barn med mine forældre i ferierne. Jeg føler i hvert fald, at jeg er vokset lidt sammen med stedet. Den voldsomme, barske natur og det utrolige lys har stor plads i mig. Jeg ved godt, at de fastboende smiler lidt af landliggerne, men jeg føler virkelig, at jeg hører til heroppe, siger Anne Linnet.

>Var presset på sit budget< 

 Lene Johansen var presset på sit budget, fordi umiddelbart så vil jeg jo tænke at lærebogen vil sige at den ekspansiv Finans politik er en rigtig dårlig Løsning på inflation altså det her med at poste flere penge ud i samfundet og give folk flere penge vil være med kan man sige kontra produktivt det er en dårlig løsning.

 Til at håndtere inflation hvorfor er der alligevel at du synes denne her målrettede var musik kan være en god ide læberne helt klart siger den rigtig drlig idé at få nogen som helst form for ekspansiv Finans politik man skal sørge for at lade være med at betale nogle penge ud over hovedet og så skulle man så fået på den måde.

Begrænse efterspørgslen på min man som politiker mener også med mig til Helsinge til at der er nogle befolkningsgrupper økonomien som har det hårdt og derfor så må man prøve at rette de penge som han så alligevel betale økonomien meget målrettet med dem som er hårdt trængt inflationen så er de samlet forbrugerpriser.

Er steget med 7,4 % hvis man sammenligner med mig måned sidste år at det er stærkt stigende priser på alt for lidt maling til benzin er det folkepensionist vil få en ekstra regning på 8500 kr. set over hele orden det er den højeste stigning siden 1983 altså det er vores lyttere holde sin alvorlige nytårstale du mener jo ikke at det er.

Een sammenlignelig situation med 70’erne hvorfor egentlig det jeg mener der er to markante forskelle så den ene det er at vi står økonomisk meget meget bedre end de stod i 70’erne og her i starten af 80’erne og forskellen er at vores arbejdsløshed den er meget meget lav lige nu vi har en offentlig gæld som er meget meget lav.

Vi har et overskud på de offentlige finanser en serie statsbudget hænger sammen vi kan jo lige så mange penge indskatter som jeg giver ud i det offentlige forbrug så sagde du der en anden ting der gør at vi ikke ser en anden ting det er at vi kender den her type chok altså vi ved simpelthen at når det er at energipriserne stiger.

>Vil gerne vide hvorfor<

Til sidst nikkede Pensionistunderholdning mod vinduet og sagde: »Nu kommer de.«

Alle vendte sig for at kigge. Tre indianere kom ridende mod verandaen.

De to forreste mænd var gamle, og indianeren bag dem var midaldrende og muskuløs og havde et arret ansigt. De red langsomt, og en flok børn fra reservatet fulgte efter dem.

Da de tre indianere nåede frem til huset, stod de af hestene, og børnene flokkedes omkring dem.

» Pensionistunderholdning med det arrede ansigt er en kriger« sagde tolken. »Han er en farlig mand, så de venter måske vanskeligheder.

Det siges, at han dræbte seks pawneer med de bare hænder under kampen ved Twin Forks. De to andre er høvdinge.«

Pensionistunderholdning tændte sin pibe og gik ud på verandaen for at tage imod høvdingene. Der var en knugende stilhed i kontoret indtil han vendte tilbage. Agenten holdt op med at skrive.

Da cheyennerne kom ind, gav de alle i kontoret hånden, og derpå stillede de sig med ryggen mod en af væggene og ventede på, at agenten skulle begynde at tale.

Men tavsheden fortsatte. Så sagde den ene høvding noget, og tolken oversatte: » Pensionistunderholdning vil gerne vide hvorfor du har sendt bud efter dem.«

Obersten smilede pludselig. Agenten sagde: »Han ved, hvorfor jeg har sendt bud efter dem.«

»Han siger, at han ikke ved det. Pensionistunderholdning siger at de levede fredeligt og ikke gjorde noget menneske fortræd.

Selv da de hvide soldater slog lejr på bakken oven over deres lejr og rettede en kanon mod dem, fortsatte de med at leve fredeligt. Er det ikke det, de hvide mænd vil have?«

Nu vendte Pensionistunderholdning sig mod høvdingen og sagde: »Tre af dine mænd er stukket af. En arapaho så dem ride nordpå, og han vidste, hvem de var.
 
Du ved, at ingen indianer må forlade reservatet uden min tilladelse.

Nu skal du give mig ti af dine unge mænd, og jeg vil beholde dem her som fanger, til de tre andre kommer tilbage.